0
Your Cart

KOLAGEN PODRŠKA

Prirodna izgradnja kolagena

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu i predstavlja glavnu komponentu vezivnog tkiva kože i krvnih žila.

On je nešto poput armature u betonu, kada se kolagen ošteti i kada se ne može dobro oporavljati jer nema dovoljne količine potrebnih nutrijenata i vitamina c na koži nastaju bore.

Suplementi s kolagenom već su neko vrijeme u modi. Teško da se možete okrenuti a da ne vidite nekoga kako dodaje kolagen u svoje smoothije i razne napitke.

Je li kolagen vrijedan pompe? Ukratko, da!

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu, koji našoj koži, probavnom traktu, mišićima, kostima i vezivnom tkivu daje strukturu i stabilnost. Uzimanje dodatka za kolagen podupire zdravlje kože i zglobova.

Biljne hranjive tvari + hrana za proizvodnju kolagena

Dobra vijest je da iako većina dodataka prehrani s kolagenom nije vegetarijanska, vaše tijelo već proizvodi kolagen samo.

Postoji mnogo biljnih načina na koje možete podržati vlastitu proizvodnju kolagena i zaštititi kolagen koji je već u vašem sustavu.

1. Proteini

Kolagen je protein, a kao i svi proteini, sastavljen je od aminokiselina. Drugim riječima, morate uključiti dobre izvore biljnih proteina u svoju prehranu kako biste podržali stvaranje kolagena i održali kolagen u svom tijelu.

Pronađite ga u: mahunarkama, grašku, orašastim plodovima, sjemenkama.

2. Glicin

Najzastupljenija aminokiselina u kolagenu je glicin, a pokazalo se da visoke razine povećavaju proizvodnju kolagena. Glicin se smatra “uvjetno esencijalnim”, što znači da ga vaše tijelo uglavnom može samo sintetizirati, ali mu je s vremena na vrijeme potrebna podrška.

Pronađite ga u: spirulini, sjemenkama suncokreta, sjemenkama bundeve, mahunarkama i špinatu.

3. Cink

Cink je mineral koji je iznimno važan za zdravu kožu. Ima ulogu u zacjeljivanju rana, sprječava akne, smanjuje upalu i djeluje kao kofaktor u stvaranju kolagena.

Pronađite ga u: sjemenkama bundeve, indijskim oraščićima, zobi, grahu i mahunarkama te cjelovitim žitaricama.

4. Vitamin C

Vitamin C koji tijelo ne proizvodi prirodno, antioksidans je koji uklanja slobodne radikale kako bi spriječio razgradnju kolagena. Također pomaže pretvoriti aminokiselinu prolin u hidroksiprolin, koji stimulira sintezu kolagena i radi na stabilizaciji same strukture proteina kolagena.

Pronađite ga u: agrumima poput naranči, limuna i grejpa, šipku, brokuli, prokulicama, kelju, kiviju, papriki i cikli.

5. Vitamin E

Djelujući zajedno s vitaminom C, spojevi u vitaminu E su snažni čistači koji skupljaju i deaktiviraju slobodne radikale.

Pronađite ga u: zelenom lisnatom povrću poput špinata i brokule, soji, orašastim plodovima i sjemenkama, mangu, kiviju.

6. Katehini

Katehini su vrsta fenolnih spojeva za koje se smatra da štite kožu od svjetlosti, što znači da je pomažu zaštititi od oštećenja uzrokovanih suncem. Spojevi katehina također djeluju na sprječavanje nepravilnog umrežavanja kolagena s elastinom (drugim primarnim proteinom na našoj koži)  kako starimo.

Pronađite ga u: zelenom čaju, bobičastom voću, kakau.

7. Klorofil

Klorofil je spoj odgovoran za zelenu boju u tamnom zelenom lišću i algama. Rana istraživanja ukazuju na to da klorofil pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena i ublažavanju bora na licu.

Pronađite ga u: kloreli, spirulini i  lisnatom zelenom povrću kao što je kelj, raštika, brokula, rikula i špinat.

8. Bakar

Bakar igra nekoliko uloga u podržavanju stvaranja i održavanja zdrave kože. Kada je riječ konkretno o kolagenu, bakar igra ključnu ulogu u sintezi kolagena. Podržava stvaranje fibroblasta, što zauzvrat podržava proizvodnju kolagena.

Bakar također pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena i djeluje kao katalizator za izgradnju kolagenskih vlakana. Oko 15% bakra u tijelu se nalazi u koži!

Pronađite ga u: orašastim plodovima, sjemenkama, lisnatom zelenilu, shiitake gljivama i spirulini.

Mješavina za najjednostavniji unos svih nutrijenata iz biljaka koje pomažu proizvodnju kolagena je Vegan Kolagen.

Odličan, osvježavajući i energizirajući tonik ili dodatak u smoothije, kaše, juhe, svježe sokove.

STUDIJE

From Structure to Phenotype: Impact of Collagen Alterations on Human Health- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5983607/

Shining Light on Collagen: Expressing Collagen in Plants- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665302/

High glycine concentration increases collagen synthesis- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6153947/

Activity of catechins and their applications  https://biomeddermatol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41702-020-0057-8

Copper and the synthesis of elastin and collagen- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6110524/

Using Copper to Improve the Well-Being of the Skin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556990/