PROTUUPALNA HRANA I ŽIVOTNI STIL - HranaNaKvadrat
0
Your Cart

PROTUUPALNA HRANA I ŽIVOTNI STIL

Većina zdravstvenih problema ili simptoma koje biste mogli imati, kada nisu povezani s virusom, općenito će imati svoj korijen u kroničnoj upali. – protuupalni životni stil

Upala je prirodni zdrav imunološki odgovor koji tijelo pokreće da nas brani ili popravi. 

Na primjer, kad se porežete i koža se zacrveni oko reza, ovaj upalni odgovor pomaže vašem tijelu da zacijeli. 

Međutim, trajna i stalna upala, koja se naziva i kronična upala, izuzetno je štetna za naša tijela i umove. 

Anksioznost, nadimanje, hormonalna pitanja, autoimuni poremećaji, boli u zglobovima, niska razina energije, nisko raspoloženje , akne, dermatitis, glavobolja, migrene, prerano starenje…. svi su povezani s kroničnom upalom. 

Kada je riječ o virusima, neophodno je zadržati način života niske upale kako biste imali snažan imunološki odgovor. 

Nekoliko čimbenika rizika potiče nisku razinu upalnog odgovora. To uključuje: 

Starost: Starenje je u pozitivnoj korelaciji s povišenim razinama nekoliko upalnih molekula. Povećanje upalnih molekula povezano sa starenjem može biti posljedica mitohondrijske disfunkcije ili nakupljanja slobodnih radikala tijekom vremena i drugih čimbenika povezanih sa godinama poput povećanja visceralne tjelesne masti. 

Pretilost: Mnoge su studije izvijestile da je masno tkivo endokrini organ koji izlučuje višestruke upalne tvari. Neka izvješća pokazuju da je indeks tjelesne mase pojedinca proporcionalan količini izlučenih proupalnih citokina.  

Prehrana: Prehrana bogata zasićenim masnoćama, trans-masnoćama ili rafiniranim šećerom povezana je s većom proizvodnjom proupalnih molekula, osobito kod osoba s dijabetesom ili osoba s prekomjernom težinom. 

Pušenje: pušenje cigareta povezano je sa smanjenjem proizvodnje protuupalnih molekula i izazivanjem upale. 

Niski ili previsoki spolni hormoni: Studije pokazuju da spolni hormoni poput testosterona i estrogena mogu potisnuti proizvodnju i izlučivanje nekoliko proupalnih markera te je primijećeno da održavanje razine spolnih hormona smanjuje rizik od nekoliko upalnih bolesti. 

Stres i poremećaji spavanja: I fizički i emocionalni stres povezani su s upalnim otpuštanjem citokina. Stres također može uzrokovati poremećaje spavanja. Budući da osobe s nepravilnim rasporedom spavanja imaju veću vjerojatnost da će imati kroničnu upalu nego osobe koje stalno spavaju, poremećaji spavanja također se smatraju jednim od neovisnih čimbenika rizika za kroničnu upalu. 

Simptomi kronične upale 

Neki od uobičajenih znakova i simptoma koji se razvijaju tijekom kronične upale navedeni su u nastavku. 

Bol u tijelu  / Kronični umor i nesanica / Depresija, anksioznost i poremećaji raspoloženja 

Gastrointestinalne komplikacije poput zatvora, proljeva i refluksa kiseline 

Debljanje ili gubitak težine  / Česte infekcije 

Nedostatak energije / Umor

Grčevi, mučnina, osjećaj hladnoće i emocionalni vrtuljak bez razloga – svi su znakovi upale. 

Ako se ti simptomi često odvijaju, to bi mogao biti znak da je vaše tijelo u stanju disregulacije.  

Posjetite svog liječnika i napravite testove kako biste isključili zdravstvena stanja. 

Snižavanje upale će vam pomoći u smanjenju rizika od razvoja kronične upale i posljedično daljnjeg razvoja bolesti, ako redovito doživljavate bilo što od navedenog. 

Protuupalna hrana i stil života propisuju liječnici i zdravstveni radnici širom svijeta.

Povećajte unos protuupalnih namirnica: važno je izbjegavati unos jednostavnih šećera, rafiniranih ugljikohidrata, hrane s visokim glikemijskim indeksom, transmasti i hidrogeniziranih ulja. Protuupalna hrana i konzumacija cjelovitih žitarica, prirodne hrane, puno povrća i voća poput avokada, trešanja, kelja i masne ribe poput lososa pomaže u pobjeđivanju upale.  RESTORE protuupalni miks.

Smanjite unos antibiotika i nesteroidnih protuupalnih lijekova: upotrebu antibiotika, antacida i nesteroidnih protuupalnih lijekova treba izbjegavati jer bi mogli oštetiti mikrobiom u crijevima uzrokujući upalu crijevnih stijenki poznatu kao propusna crijeva koja zauzvrat oslobađaju toksine i izazivaju kroničnu upalu u cijelom tijelu. 

Redovito vježbajte kako biste održali optimalnu težinu: Opće je poznato da masno tkivo kod pretilih osoba ili osoba s prekomjernom težinom izaziva sistemsku upalu niskog stupnja. Redovita tjelovježba pomaže ne samo u kontroli tjelesne težine, već iu smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti te jačanju srca, mišića i kostiju. 

Spavajte dulje: noćni san (idealno najmanje 7 do 8 sati) pomaže u poticanju ljudskih hormona rasta i testosterona u tijelu da se obnovi. 

Manje stresa: Kronični psihološki stres povezan je s većim rizikom od depresije, bolesti srca i gubitka sposobnosti tijela da regulira upalni odgovor i normalnu obranu. Joga i meditacija pomažu u ublažavanju upale izazvane stresom i njegovih štetnih učinaka na tijelo. 

Biljni dodaci poput đumbira, kurkume, cimeta, biljaka sa velikom količinom Vit C dokazano imaju protuupalna svojstva. 

Za početak besplatno preuzmite priručnik RESET PLAN 5 dana i krenite na put prema zdravlju.

Mješavina biljne super hrane koja pomaže zdravlje crijeva i osnažuje mikrobiom je naš RESTORE protuupalni miks. 

Navečer si priuštite umirujući zlatni napitak za opuštajući završetak dana. 

ZLATNI RESTORE NAPITAK 

SASTOJCI za jednu porciju: 150 ml vode ili biljnog mlijeka,  1 žličica RESTORE protuupalni miks

Upute:  1. Umutite mješavinu sa malo vode, dodajte vruću vodu i malo pjenastog vrućeg biljnog mlijeka. Zasladite malom žličicom meda ili javorovog sirupa.  2. Pijte i uživajte!